A traditional stethoscope

High blood pressure is a very serious condition characterized by high force of blood flow through the arteries. Also known as hypertension, high blood pressure does not have any known causes. There are a few risk factors that can be associated with developing hypertension. People who drink excessively, smoke, are obese or have a family history of hypertension are at a heightened risk of contracting this condition. It is a lifelong condition that can be managed by a proper course of treatment but it cannot be completely treated. 
 
By following stringent measures and regularly monitoring the blood pressure, it is possible to control an already diagnosed hypertension condition and even avoid the occurrence of this condition. In case you wish to get personal consultation from a specialist, you can book an Medanta Hospital Gurgaon Appointment, which is known to have a panel of the best doctors in the country.  
 
A few questions that are commonly associated with this lifestyle disorder are given below- 
 
Question 1) Is hypertension a serious condition?
Answer 1) Yes, hypertension is a serious condition. If left untreated or uncontrolled hypertension could lead to stroke and other life-threatening diseases. This is because prolonged high blood pressure may damage and weaken the arteries. Any signs directing towards hypertension must be discussed with a doctor at the earliest. 
 
Question 2) Does being overweight increase the risk of developing hypertension?
Answer 2) With a rise in body weight, the pressure on the heart also increases as a result of narrowing down of arteries due to fat and cholesterol deposits. Thus, the heart has to work strenuously to pump blood throughout the body. This causes the arteries to become stiff and thick which increases the blood pressure. 
 
Question 3) People belonging to which age group are more likely to develop high blood pressure?
Answer 3) As the blood vessels tend to lose their elasticity with age, elderly patients are more likely to develop high blood pressure. Although high blood pressure can affect people of any age including children, the chances of elderly popular developing hypertension are higher.
 
Question 4) Can high blood pressure be treated?
Answer 4) No, high blood pressure cannot be treated as it is a lifestyle disorder. It can only be managed and controlled by making alterations to the lifestyle. The doctor generally recommends following an active lifestyle, eating healthy food, and taking the prescribed medication on time in order to effectively manage this condition. Losing weight, restricting the intake of alcohol, cutting down on smoking, and limiting the intake of sodium are a few other measures to control high blood pressure. High blood pressure can be treated in exceptional cases where the underlying cause of the condition is a disease or ailment. In such cases, eliminating those diseases may treat the condition by bringing the blood pressure to normal).
 
Question 5) How will I get to know that my blood pressure is high?
Answer 5) High blood pressure is generally deemed to be a non-symptomatic condition in its early stages. It is generally known that 90% of patients do not experience any signs and symptoms. In case the blood pressure gets extremely high, some patients have reported the following symptoms-
  1. Severe headache 
  2. Chest pain 
  3. Nausea 
  4. Difficulty in breathing 
  5. Blurring of vision
 
Question 6) What is the normal range of blood pressure?
Answer 6) The normal range of blood pressure is between 90 and 120 (systolic pressure) and 60-80 (diastolic pressure).  In case the blood pressure lies between the normal range and 140/90, then it is known to fall under the pre-hypertensive range. In such a case, you need to alter your lifestyle choices in order to normalize the level of blood pressure.
 
Question 7) What are systolic and diastolic blood pressure? 
Answer 7) Diastolic blood pressure can be defined as the rate at which the muscles of the heart relax while systolic blood pressure is the rate at which the blood pumps blood during contraction to the vessels through the arteries. The normal rate of blood pressure is a diastolic measure of less than or equal to 80 mmHg and systolic measurement of less than or equal to 120 mmHg. Millimeters of mercury (mmHg) is the unit used to measure the blood pressure of the human body.
 
Question 8) What is the general systolic and diastolic measure of the blood pressure of a patient suffering from high blood pressure?
Answer 8) A patient having a systolic measure of above 130 mmHg and a diastolic measure of over 80mmHG is regarded as suffering from high blood pressure. 
 
Question 9) What are the health adversities that can arise as a result of having hypertension?
Answer 9) Hypertension can be defined as a medical condition in which the pressure of the blood flowing through the arteries is higher than the normal rate. Having persistently high blood pressure may result in the occurrence of serious medical conditions. A few medical adversities arising out of having persistently high blood pressure are a stroke, artery damage, kidney and lung problems to organ failure. In case of occurrence of any symptoms directed towards hypertension, a doctor must be consulted immediately. You can also check the General Medical check up list online.
 
Question 10) Is a diabetic patient more likely to develop high blood pressure?
Answer 10) Yes, a diabetic patient is more likely to develop high blood pressure as well as acquiring other heart-related illnesses. It is generally advised that patients already diagnosed with diabetes must take all preventive measures to avoid falling prey to high blood pressure. It is also recommended to regularly monitor the blood pressure in order to catch any symptoms at an early stage.  
 
Read more health articles on www.ei-resource.org
 

 

 

 

Related Articles: